تفاوت ثبت اختراع و طرح صنعتی چیست؟
تفاوت ثبت اختراع و طرح صنعتی چیست؟ شاید خیلی از افراد تفاوت ثبت اختراع و طرح صنعتی را ندانند و تصور کنند این دو مانند هم هستند اما ما در این مقاله میخواهیم به شما عزیزان در مورد تفاوات بین ثبت اختراع و طرح صنعتی توضیح دهیم.
فهرست مطالب:
ثبت اختراع چیست؟
ثبت اختراع نتیجه فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده ای خاص را ارائه می کند و مشکلی را در یک حرفه، فن ، فناوری ، صنعت و مانند آن حل می نماید .
اختراعی قابل ثبت است که حاوی ابتکار جدید و دارای کاربرد صنعتی باشد .ابتکار جدید عبارت است از آنچه که در فن یا صنعت قبلی وجود نداشته و برای دارنده مهارت عادی در فن مذکور معلوم و آشکار نباشد و از نظر صنعتی، اختراعی کاربردی محسوب می شود که در رشته ای از صنعت قابل ساخت یا استفاده باشد .منظور از صنعت، معنای گسترده آن است و شامل مواردی نظیر صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات نیز می شود.
مواردی که از حیطه ثبت اختراع خارج است را به اختصار: کشفیات و نظریه ها، روشهای تجاری یا درمانی بیماری، آنچه که قبلا پیش بینی شده باشد و آنچه که خلاف موازین شرعی و عمومی و اخلاقی باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع
مدارک ثبت اختراع
- سه نسخه اظهارنامه ثبت
- سه نسخه توصیف مشروح
- سه نسخه ادعانامه
- مدارک مثبت هویت مخترع و مدارک مربوط به حق تقدم
- رسید پرداخت هزینه های قانونی
طرح صنعتی و ویژگی های آن
طرح صنعتی ترکیب خطوط یا رنگ ها و اشکال دو بعدی است که در فراورده های صنعتی و ساخت صنایع مختلف از جمله در تولید و ساختن صنایع دستی مورد استفاده قرار می گیرد. طراح طرح صنعتی به جنبههای فنی محصول نمیپردازد فقط ارائه یک محصول شکیل و زیبا به مصرفکننده مهم است.
شما زمانی میتوانید طرح صنعتی خود را به ثبت برسانید که آن طرح دارای دو ویژگی جدید و اصیل باشد. طرح صنعتی باید جدید باشد یعنی نباید قبل از تاریخ ثبت، توسط شخص دیگری در همین مکان یا خارج از کشور به ثبت رسیده باشد. طرح صنعتی در صورتی اصیل محسوب میشود که به تقلید از کالاهای ثبت شده طراحی نشده باشد. که در مقاله های بعدی در رابطه با این مسئله به طور کامل توضیح خواهیم داد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی
1- تکمیل دو نسخه اظهارنامه طرح صنعتی
2- مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح؛(شامل کپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده برای اشخاص حقیقی و آگهی تاسیس و آخرین تغییرات جهت اشخاص حقوقی به صورت خوانا)
3- چنانچه طرح صنعتی دو بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
4- چنانچه طرح صنعتی سه بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
5- در طرح صنعتی سه بعدی،مرجع ثبت می تواند ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه درخواست نماید.اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه می دهد،باید حداکثر بیست در بیست در بیست سانتی متر و وزن آن حداکثر 2 کیلوگرم و از ماده ی بادوام و غیر فاسد شدنی باشد.
6- درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی (چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود).
7- رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه و در صورتی که اظهارنامه شامل دو یا چند طرح صنعتی است رسید مربوط به پرداخت هزینه های اضافی
8- مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود.
9- مدارک نمایندگی،در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید.
بیشتر بخوانید: قوانین و مراحل ثبت اختراع در ایران
تفاوت طرح صنعتی و اختراع
در مقایسه بین اختراع و طرح صنعتی، باید گفت که اختراع ایجاد وسیله جدید صنعتی است که قبلاً وجود نداشته است ولی طرح یا مدل، ایجاد اشکال ابتکاری است که می تواند در زمینه های گوناگون صنعتی یا غیرصنعتی کاربرد داشته باشد مثلا طراحی و دوخت لباس می تواند فقط جنبه زیبایی آفرینی داشته باشد، اما در تولید محصول جدید،نقشی ندارد. اما طراحی بدنه اتومبیل در صنعت تولید اتومبیل کاربرد دارد. در قوانین بسیاری از کشورها از جمله قانون مالکیت فکری و صنعتی فرانسه، طرح های تزئینی اختراع محسوب نمی شوند، حتی اگر در فرآورده های صنعتی کاربرد داشته باشند. پس طبق قلمرو اختراع و حقوق مالکیت اختراع و مقایسه آن، با قلمرو طرح و حقوق ناشی از آن، می توان گفت که اختراع یعنی ابداع تولیدات جدید است اما ابداعات مربوط به فرایند ساخت است و اختراع محسوب نمی شود. لازم به ذکر است که ثبت اختراع یا طرح صنعتی نیز مانند ثبت شرکت مراحلی دارد که باید طی شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.